Het nieuwe werken

Pas was ik op een ontzettend leuke en inspirerende ontbijtsessie over het nieuwe werken. Zo’n heerlijk nieuw modern begrip. We willen allemaal wel meedoen, maar weten niet hoe en waar te beginnen. Of we willen juist helemaal niet meedoen, omdat het veel te eng klinkt. Thuiswerken, werken op momenten dat het jou uitkomt? Allemaal een smart Phone en een laptop? Flexplekken? Een aantal basisprincipes over het nieuwe werken werd gegeven:

  • Tijd- en plaats onafhankelijk werken, gestimuleerd en gefaciliteerd door je werkgever;
  • Sturen op output, niet op aanwezigheid;
  • Coachend leidinggeven;
  • Van span of control naar span of support.

Dan kijkend naar bovenstaande, merk ik dat binnen veel organisaties al veel geregeld is, zonder dat hier de term “het nieuwe werken” aan wordt gegeven. Er wordt steeds vaker gefaciliteerd om thuis te werken (zolang het maar geen verkapte kinderopvang is), er wordt steeds meer rekening gehouden met werk-privé balans, mogelijkheid voor 4×9 en we werken steeds vaker resultaatgericht. De “oude” functiebeschrijving met alle taken opgesomd, verdwijnt gelukkig steeds vaker naar de prullenbak. Ervoor in de plaats komt het functieprofiel met resultaatgebieden en competenties. Weer een voorbeeld van sturen op output. Het gaat om het wat en niet om het hoe.

Manier van leidinggeven verandert ook. Dit vergt ook een verandering, omdat de mentaliteit van de werknemer verandert. En is het nog wel een werknemer, of gaan we spreken over een arbeidgever? Hij of zij die in het bezit is van een goede dosis vakmanschap, houdt van gelijkwaardigheid, groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft en voortbeweegt op innerlijke kracht? Zo’n arbeidgever hoef je niet aan de hand te houden. Die geef je kaders en richting, je stuurt wat bij op een coachende manier, die output komt er dan zeker wel.

Dus als we dan weer kijken naar het fenomeen “het nieuwe werken” is er vaak al veel geregeld. Het gaat dan ook om vertrouwen. Vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid en invloed van je medewerkers. En het vergt openheid, transparantie en een heldere communicatie. Het is ook niet een proces, waarvan je zegt; ok, vanaf 1 januari starten we met het nieuwe werken. Laat het maar op een eigen tempo uitrollen, juist met die HR instrumenten die er al zijn, zoals thuiswerken en resultaatgericht werken. Leidinggeven, sturen, managen…. Het blijft toch een stukje maatwerk.

Vitae, bedankt voor jullie inspiratiesessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.