Veranderen? Hoe pak je het aan?

Als je wilt gaan veranderen, is het aan te raden om eerst eens goed naar je organisatie te kijken, en dan met name naar de cultuur die binnen je organisatie is. Als je kijkt waar de cultuur uit bestaat, heb je het over symbolen, helden, rituelen en waarden. Helden zijn vaak de sleutelfiguren binnen de onderneming. Bijvoorbeeld de oprichter van het bedrijf.

Als je een verandertraject ingaat, is het van belang dat je de sleutelfiguren, dus de helden, mee neemt in je veranderingstraject en dat je bij hen draagvlak creëert.

Rituelen zijn de vaste afspraken, vaak de ongeschreven regels. Als buitenstaander kun je deze zeker niet zo maar veranderen.

En met waarden wordt bedoeld de visie, missie en de strategie. Ook de kerncompetenties, het DNA wat je als bedrijf uitstraalt, worden hiermee bedoeld.

Een verandertraject, of liever gezegd een ontwikkelingstraject, heeft veel meer kans van slagen en zal duurzamer zijn, als je dieper in de organisatie komt, dus meer richting de waarden van de organisatie.

Structuur daarentegen ondersteunt weer de cultuur. Denk bij structuur aan bijvoorbeeld een functiestructuur, dus het functiegebouw. Of een personele structuur. Deze gaat over de getallen, de personele bezetting. En er is sprake van organieke structuur. Hiermee wordt het organigram bedoeld. Bij een ontwikkeltraject is het van groot belang, dat de structuur aansluit op de gewenste cultuur. Meer weten over verandertrajecten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

cultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.