Pas jij bij ons en passen wij bij jou?

Vaak wordt gesproken over het motiveren van medewerkers. Maar is motiveren wel het juiste woord? Medewerkers zijn toch al gemotiveerd, ze komen tenslotte iedere dag hun bed uit om naar het werk te gaan.

Volgens mij gaat het dan meer over het inspireren van medewerkers. En dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Onlangs heb ik een mooie uitzending gezien over Google. Hier gaat het echt heel ver. HR staat helemaal in het teken van de medewerker. Om het maar zo comfortabel mogelijk te maken voor de medewerker, hem of haar volledig te ontlasten, zodat alle tijd en aandacht uit kan gaan naar het werk, om zo creatief mogelijk te zijn. Voor elk wat wils bij Google, noem het maar en je krijgt het. Een gezonde, lekkere lunch, want dat houd je fit en dus productief, flexwerkplekken op de lopende band, zodat je gelijk aan beweging toekomt, een was service, mobiele kappers, relaxplekken, massagestoelen, een pendelbus die je ‘s ochtends ophaalt en ’s avonds weer thuis brengt, te veel om op te noemen! Niet voor niets dat ze in Amerika op nummer 1 staan op de lijst van de top 100 beste werkgevers in 2013 (http://money.cnn.com/magazines/fortune/best-companies/). Ben benieuwd of er in Nederland vergelijkbare werkgevers zijn, of zijn wij hier te nuchter voor? Want je kunt natuurlijk ook op een andere manier binden en boeien.

Kijk bijvoorbeeld wat voor jou als bedrijf de gemeenschappelijke factor is. Ben je een omzet gedreven organisatie en bestaat jouw beloning uit een percentage van de winst? Of ben je meer een maatschappelijk georiënteerde organisatie en staat voor jou het welzijn boven aan je lijstje? Zoek dan ook bij een werving & selectie traject die medewerkers uit die in grote lijnen dezelfde waarden nastreven. Achterhaal tijdens selectie gesprekken, waardoor de medewerker geïnspireerd wordt. Is dat door de mogelijkheden om opleidingen te gaan doen, is dat de eindejaar bonus, of toch dat gezellige personeelsfeest?

Maar ook qua leiderschap zijn er nog al wat verschillen. Zoekt de nieuwe medewerker een werkomgeving die alleen uit kaders bestaat, of verwacht hij of zij toch wel die dagelijkse aansturing? Gaat een medewerker harder lopen en beter presteren als hij of zij vaak complimenten krijgt, of wanneer de gelegenheid wordt geboden om mee te denken en zelf beslissingen te kunnen nemen? Achterhaal in het gesprek wanneer een medewerker nu echt trots is en hoe hij of zij daarvoor “beloond” wil worden. Je ziet het, of iemand past binnen een organisatie, hangt van zoveel factoren af en daarbij wil je ook nog graag diversiteit binnen je organisatie. En hieruit blijkt maar weer; ook recruitment is een vak apart.

Wil je meer informatie hierover, neem dan contact met mij op.

binden en boeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.